VÅR FORTELLING
Vi mennesker har alltid brukt fortellinger for å forstå oss selv og vår plass i verden. Når noen spør oss «hvem vi er», begynner vi naturlig å fortelle. For å vite hva vi skal gjøre, må vi først forstå hvilken historie vi er en del av. Dette er vår fortelling.
Her ønsker vi å si noe om hvilken historie Kristianiakirkens fortelling passer inn. I sentrum av denne fortellingen finner vi evangeliet, de gode nyhetene om Jesus Kristus: om hans liv, død og oppstandelse. Vårt ønske er å reflektere Guds kjærlighet i alt vi gjør, og ved det:
Hjelpe hverandre til livslang etterfølgelse av Jesus,
så våre liv og Oslo blir forvandlet. — Kristianiakirkens visjon
En viktig del av vår prosess har vært ønske om å finne et felles språk for etterfølgelse av Jesus. Vi kaller dette «trospraksiser» - hvordan vi følger Jesus sammen. Disse praksisene åpner hjertene våre for Gud, og hjelper oss å leve ut troen i hverdagen.
Gjennom bønn, faste, fellesskap, gjestfrihet og lignende, søker vi å trenge dypere inn i troens mysterier, og finne styrke og inspirasjon til å leve som Jesu disipler. Alt skjer av Guds nåde – og til Guds ære.
Vi håper dette vil inspirere og utfordre oss alle til å delta aktivt i å forme vår felles fremtid som menighet. La oss sammen skrive neste kapittel i historien om Kristianiakirken – en historie fylt med håp, tro og kjærlighet.
#1 - Røtter
Alt liv trenger røtter. Uten røtter blir vi rotløse, rastløse og mister vår forankring i tilværelsen. Som mennesker er vårt dypeste kall å slå røtter i Gud – å leve i nært fellesskap med vår Skaper og Frelser. For å gjøre dette må vi forankre oss i Guds fortelling – sannheten om hvem Han er, hvem vi er, og hva vi er skapt til. Derfor er Kristianiakirkens fortelling en fortelling om røtter.
I en tid der vi omgis av utallige stemmer og fortellinger som vil forme oss i sitt bilde, søker vi en stadig dypere forankring i Guds fortelling. Denne fortellingen formidles på en spesiell måte gjennom Bibelen og den kristne tradisjonen. Vi ønsker å leve i livslang læring og overgivelse til denne fortellingen, samtidig som vi slår røtter i kirken, i forpliktende relasjoner og i Oslo.
Å velge sin fortelling
Vi mennesker er historieskapere, skapt av Gud for å søke mening. Historiene vi velger å tro på, former utallige avgjørelser vi tar hver dag og påvirker både hva vi gjør og hvem vi blir. Fortellingen vi lever i er som jordsmonnet vi planter oss selv i; den gir næring til vår identitet, forteller oss hvem vi er, hva som er godt for oss, og hva som vil gjøre oss lykkelige. Med andre ord: Historien vi lever i, er historien vi lever ut.
Derfor er det avgjørende å reflektere over hvilken større historie vi er en del av. Som filosofen Alasdair MacIntyre påpeker:
“Jeg kan ikke svare på spørsmålet: ’Hva bør jeg gjøre?’, uten først å svare på det forutgående spørsmålet: ’Hvilken historie eller historier er jeg en del av?’” - Alasdair MacIntyre
I en verden fylt med narrativer som kjemper om vår oppmerksomhet og tillit, ønsker vi å være rotfestet i Guds fortelling for skaperverket og menneskeheten. Når vi finner vår plass i denne fortellingen, oppdager vi meningen og retningen for livene våre. Velg derfor din historie med omhu, for den vil forme hvem du blir.
GUDS FORTELLING
1. Skapelse
I alt det vakre og gode finner vi sporene tilbake til en begynnelse hvor alt var som det skulle være. Gud så på det Han hadde skapt og så at ’det var svært godt’ (1 Mos 1,31). Det var ‘shalom’; fred, helhet og balanse i alle aspekter av livet. Alt var i sin rette orden. I beskrivelsene i skapelsesberetningene ser vi hvordan alt var skapt til det gode. Vi ser hvordan mennesket var skapt til å leve i nært fellesskap med Gud og med hverandre, og hvordan vi ble satt til å forvalte skaperverket til det beste for alt og alle.
2. Fall
I alt det stygge og krevende – i klimakrise, krig, urettferdighet, ødelagte relasjoner og destruktive handlinger – finner vi sporene tilbake til syndefallet. I beskrivelsene i skapelsesberetningene ser vi hvordan det som var tenkt til det gode, ble ødelagt gjennom menneskets opprør mot Gud. Vi ser hvordan fellesskapet med Gud ble brutt, og hvordan relasjonene til hverandre ble forvrengt. I dag ser vi hvordan det skaperverket som mennesket ble satt til å forvalte i kjærlighet, gradvis har blitt ødelagt gjennom menneskets destruktive utnyttelse.
3. Forsoning
Selv om mennesket vendte seg bort fra Gud og synden kom inn i et skaperverk som opprinnelig var godt, slutter heldigvis ikke Guds fortelling der. Gjennom historien har Gud gradvis åpenbart både hvem han er og sin frelsesplan for mennesket. Det alt har ledet fram mot er Guds inkarnasjon i Jesus Kristus. Gjennom Jesu liv, død, oppstandelse og himmelfart er en endelig seier vunnet – synden er overvunnet, dødens makt er brutt, og Guds rike har kommet nær. På Bibelens sluttsider ser vi hva vi går mot, når Gud en dag skal gjøre alle ting nye.
4. Gjenopprettelse
Jesus inviterer alle mennesker til å være en del av Guds plan om å gjenopprette alt som er ødelagt. Han viser oss hvem Gud er, åpner veien tilbake til fellesskapet med Gud, og leder oss inn i et nytt liv. I denne verden lever vi i spenningen mellom lys og mørke, død og liv. Guds rike er her, men enda ikke fullt ut. Midt i denne virkeligheten kaller Jesus oss til å følge ham, bli formet av hans kjærlighet, og delta i hans oppdrag.
Hva så med Kristianiakirkens fortelling?
Det er i denne større fortellingen – Guds fortelling – at Kristianiakirkens historie finner sin plass. Kristianiakirken ble plantet i Oslo i 2010, midt i hjertet av byen. Vi tror at Gud har kalt oss til å bygge et fellesskap som elsker Gud, mennesker og livet, og som lever ut Jesu invitasjon og kall til å følge ham.
Vår visjon er:
"Å hjelpe hverandre til livslang
etterfølgelse av Jesus
så våre liv og Oslo
blir forvandlet
Vi har konkretisert visjonen i tre hovedpunkter:
- Følge Jesus
- Formes i kjærlighet
- Fullføre oppdraget
I det følgende vil vi utdype hva disse punktene innebærer for oss.
Som mennesker skapt i Guds bilde, er vi invitert til å:
”LEVE LIVENE VÅRE SAMMEN MED JESUS."
Jesu invitasjon til å følge ham gjelder for alle mennesker, til alle tider. Etterfølgelsens omdreiningspunkt handler om å være sammen med Jesus. Når vi blir kjent med ham, ser vi hvordan et liv i frihet og overflod kan leves, og vi lærer hvem vi er og hva vi er skapt til. Sammen med Jesus blir vi utrustet til å leve som medborgere i
Guds rike.
I Kristianiakirken deler vi en nysgjerrighet på hvem Jesus er og hva han ønsker å gjøre. Vi er forskjellige og underveis, men vi synes det er ganske flott. Når Jesus er i sentrum, er det plass til alle.
”Lær av meg, så skal dere finne hvile for deres sjel.
— Matteus 11,29
Når vi sier ’ja’ til å være sammen med Jesus, skjer det noe med oss. Selv om vi er invitert og elsket akkurat som vi er, elsker Gud oss for høyt til å la oss forbli der vi er.
Å følge Jesus handler om en helhetlig livsstil hvor tro, karakter og handlinger blir integrerte deler av et helt liv. Det er en kontinuerlig prosess av vekst og forvandling, hvor målet er å bli mer og mer lik Jesus i alle aspekter av livet.
Sammen som etterfølgere av Jesus ønsker vi å:
”FORMES I KJÆRLIGHET VED Å BYGGE LIVENE VÅRE RUNDT KRISTNE TROSPRAKSISER."
De første kristne ble kalt ’de som fulgte Veien’ før de ble kjent som kristne. Derav kom navnet kristne, som betyr ’de som følger Kristus’. For dem handlet troen ikke først og fremst om meninger, men om veien de gikk på – eller Han de gikk mot, om du vil.
Kristianiakirken er bygd rundt ønsket om å leve som etterfølgere av Jesus i Oslo. En grunnleggende overbevisning hos oss er at det å følge Jesus – er akkurat det det høres ut som: Å følge etter Jesus.
Vi tror at Jesus kom for å vise oss hva det betyr å være menneske fullt ut, og for å lære oss hva det vil si å leve i Guds rike. Å være sammen med Jesus handler om å åpne rom for Den hellige ånd i livene våre, som gradvis former oss i kjærlighet og gjør oss mer lik Jesus. Denne forvandlingen er vårt dypeste kall som mennesker: å bli mer lik Jesus ved at Guds bilde i oss gjenopprettes.
Når vi i denne helbredelsesprosessen blir mer og mer lik Jesus, blir vi dypest sett mer og mer de menneskene Gud har skapt oss til å være. Her kommer kirkens trospraksiser og sakramenter oss til hjelp.
Målet for vår forvandling handler ikke om personlig velvære. Gud ønsker at vi skal bli en gave av kjærlighet til andre mennesker.
Som en del av den verdensvide kirke ønsker vi å:
”FULLFØRE OPPDRAGET VED Å GJØRE JESUS KJENT, ELSKE OG ETTERFULGT."
Når Jesus sa: ”Gå derfor og gjør alle folkeslag til disipler,” var dette en naturlig fortsettelse av hva man forventet at en rabbiner – en religiøs lærer i jødisk tradisjon – ville instruere sine studenter om ved slutten av deres opplæring. Målet var aldri bare å undervise disiplene, men å utruste dem til å gjøre det mesteren selv hadde gjort.
Lukas skriver i Apostlenes gjerninger:
«I min tidligere bok skrev jeg om alt Jesus begynte å gjøre og lære.»
— Apostlenes gjerninger 1
Legg merke til verbet ”begynte.” Det Lukas implisitt sier, er at Apostlenes gjerninger er en fortelling om hva disiplene fortsatte å gjøre og lære. Alt Jesus gjorde i Lukas evangelium – helbrede syke, drive ut onde ånder, sette undertrykte fri og rope ut et nådens år fra Herren – fortsatte disiplene å gjøre i Apostlenes gjerninger.
Det er denne fortsettelsen vi inviteres inn i. Alt starter med at vi følger etter ham, og mens vi gradvis blir mer og mer lik ham, vil frukten være at vi begynner å leve som han. Vi tar hans ’åk’ på oss - håndterer livets ulike aspekter på ’hans måte’. Vi begynner å gjøre som Jesus gjorde, med de betingelsene og omstendighetene vi lever under.
På denne måten lever vi som medborgere i Guds rike her og nå. Sammen med den verdensvide kirke arbeider vi for å fullføre det store oppdraget ved å tjene Gud i hverdagen, i våre personlige relasjoner og gjennom vårt daglige arbeid, både lokalt og globalt.
Sammen med Den hellige ånd deltar vi i det Gud ønsker å gjøre i verden. Dette er oppdraget vi ønsker å være en del av – ved Guds nåde, til Guds ære. Vårt forbilde er Jesus.